Openbaar onderzoek naar RUP Hazenpad : de gemeente Grobbendonk en de stad Herentals werken samen aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de omgeving Hazenpad. Met dit RUP willen zij de stedenbouwkundige basisrechten vastleggen voor de zonevreemde gebouwen binnen dit gebied.

Het openbaar onderzoek naar het RUP loopt van 3 augustus 2015 tot en met 1 oktober 2015. U kunt het ontwerp inzien op www.herentals.be/rup-hazenpad of bij de dienst ruimtelijke ordening in het administratief centrum.

Opmerkingen en bezwaren bezorgt u ten laatste op 1 oktober 2015 aan de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijk Ordening (GECORO), Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals. U moet de schriftelijke bezwaren en opmerkingen aangetekend versturen of tegen ontvangstbewijs afgeven in het administratief centrum.

Feestmarkt op vrijdag 10 juli

Op vrijdag 10 juli vindt de jaarlijkse feestmarkt plaats in het centrum van Herentals. De marktkramers verwelkomen u tussen 8 en 14 uur. De marktvereniging zorgt voor heel wat extra animatie.

Samen fietsen voor een beter fietsnetwerk

Tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september vindt de allereerste FietsTelweek plaats. Herentals doet mee en plaatst een fietstelpunt op de fiets-o-strade Herentals-Aarschot. De verzamelde gegevens zullen een schat aan informatie opleveren om het fietsbeleid in Herentals en in heel Vlaanderen verder te verfijnen.

Ook u kunt meewerken aan de FietsTelweek door uw eigen fietsgedrag te registreren met uw smartphone. De gratis FietsTelApp brengt het aantal gefietste kilometers en de gevolgde routes in kaart. Hij vertelt u ook welke impact uw fietsgedrag heeft op mobiliteit, gezondheid en klimaat. Bovendien kunt u via de app deelnemen aan een grote fietswedstrijd. Elke dag vallen er prijzen te winnen en op het einde van de FietsTelweek wordt in elke provincie een groepswinnaar beloond. De FietsTelApp is vanaf 20 augustus beschikbaar in de Apple App Store of Google Play. Meer informatie vindt u op www.fietstelweek.be.

De FietsTelweek is een initiatief van Fietsberaad Vlaanderen met de steun en medewerking van de vijf Vlaamse provincies en het Netwerk Duurzame Mobiliteit.

Septemberkermis 2015

Van 29 augustus tot 7 september staat de Septemberkermis op de Grote Markt. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 29 augustus om 18 uur in de Lakenhal. Na de opening is er een rondgang onder muzikale begeleiding van Fanfare De Noorderzonen.

Het kermiscomité, het stadsbestuur en de vzw Toerisme Herentals zorgen voor enkele leuke extra's. Zo staat er op woensdag 2 september er een infostand aan de Lakenhal waar kinderen tussen 14 en 17 uur een ingekleurde tekening kunnen inruilen voor kortingskaartjes. Het stadsbestuur verdeelt de tekeningen via de Herentalse scholen. U kunt de tekening ook afprinten via www.herentals.be/septemberkermis.

Verder is er dit jaar opnieuw een kermisrommelmarkt. Die vindt plaats op zondag 6 september van 14 tot 18 uur. Wilt u deelnemen, schrijf u dan vóór woensdag 2 september in via www.herentals.be/rommelmarkt of met het inschrijvingsformulier dat u vindt in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30, 2200 Herentals). Op maandag 7 september sluit de kermis af met een familiedag.

Ruitertornooi in Noorderwijk

Op zondag 12 juli organiseert Landelijke Rijvereniging (RLV) Bavodragers een ruitertornooi op de terreinen in Lankem. Een 750-tal ruiters en paarden doen mee aan de spring- en dressuurwedstrijden. Voor de veiligheid van de deelnemers en toeschouwers is Lankem (tussen huisnummer 4 en de Kruisstraat) tussen 6 en 19 uur afgesloten voor het verkeer. Bewoners mogen wel passeren. Meer informatie over het tornooi vindt u op www.lrv-rv-noorderwijk.be.

Fakkeltocht tegen armoede

Op zaterdag 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede en uitsluiting, organiseert vzw De Fakkel samen met SPAAK, De Dorpel en nog enkele andere armoedeverenigingen een fakkeltocht door de straten van Herentals. De fakkeltocht start om 19 uur aan cultuurcentrum 't Schaliken en gaat langs de Zandstraat, Nieuwstraat, Vaartstraat, Zandstraat, Lierseweg, Sint-Jansstraat, Sint-Waldetrudisstraat en de Bovenrij terug naar de Grote Markt.

Omdat de activiteit ten voordele van een goed doel is, treedt het stadsbestuur op als medeorganisator. Hierdoor kunnen de organisatoren die avond gratis gebruik maken van de foyer van cultuurcentrum 't Schaliken.

Doe mee met het Plantjesweekend van Kom Op Tegen Kanker

Al sinds 1995 verkopen duizenden vrijwilligers tijdens het derde weekend van september azalea's ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Voor het Plantjesweekend op 18, 19 en 20 september is de organisatie nog op zoek naar extra helpende handen. U kunt zelf kiezen hoe lang u wilt helpen: een paar uur, een namiddag, een hele dag, ...

U staat bovendien nooit alleen aan een verkoopstand maar u krijgt altijd ondersteuning van mensen met ervaring. Wilt u graag helpen, kom dan naar de infoavond op maandag 7 september om 18.30 uur in het administratief centrum (Augustijnenlaan 30). Inschrijven kan bij de dienst preventie (tel. 014-28 50 50, preventie@herentals.be).

Gratis advies over de inbraakveiligheid van uw woning

Het stadsbestuur wil zijn steentje bijdragen in de strijd tegen woninginbraken. Dit doet de stad onder meer door gratis beveiligingsadvies aan te bieden voor woningen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Om deze dienstverlening te promoten, stuurt de stad een brief naar alle inwoners die het afgelopen jaar woningtoezicht aanvroegen tijdens hun vakantie.

Zij worden uitgenodigd om een afspraak te maken met de adviseur diefstalpreventie. Maar ook als u nog geen gebruik hebt gemaakt van het woningtoezicht, komt de adviseur graag bij u langs. Zij bekijkt hoe u uw woning beter kunt beveiligen. U krijgt gratis advies over veilige leefgewoonten, bouwtechnische maatregelen (garagepoorten, deuren, ramen, lichtkoepels, ...) en elektronische maatregelen zoals een alarminstallatie. Een afspraak maken met de adviseur diefstalpreventie kan via preventie@herentals.be, tel. 014-28 50 50, www.herentals.be/aanvraag-preventieadvies.